Friday, April 24, 2015

Lembaga Pembangunan Ruminan Negara?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

LONG TIME NO SEE! MISS ME?

Nama berita? Apa habaq tuan puan pengunjung blog ni? Lama dah tak mengarang, berkarat dah skill menulis ni. Hihihihi. Bermula post ni, aku akan bahasakan diri aku. Nampak kasaq sikit. Muahahaha...

Untuk post PERTAMA 2015, nak sentuh sikit pasal Lembaga Pembangunan Ruminan Negara (LPRN). Apa cerita? Google punya Google, dia kata masa November 2014, nak bentang kertas kerja Mac 2015. Apa sudah jadi? Sapa-sapa habaq mai kat cheq. Hasil pembentangan tu..

Ni post warming up ja no.... Lepas ni kena tulis post yang berunsur constructive criticism. Kritikan membina you...

Ini keratan akhbar pasal LPRN tu.. Bertarikh 11 November... Cilok dari http://mubin.org.my/v3/cadangan-penubuhan-lembaga-pembangunan-ruminan-negara-untuk-perkasakan-industri-penternakan-negara/. Yang tulisan tangan 12/11/2014 tu tarikh dia snap kot...


Copy lagi... Daripada Bernama..

Penubuhan Lembaga Ruminan Negara Dibentang Di Parlimen 2015
SERDANG, 10 Nov (Bernama) -- Cadangan penubuhan Lembaga Pembangunan Ruminan Negara akan dibentang di Parlimen pada Mac tahun depan bagi mengurangkan kebergantungan negara terhadap hasil ternakan import sebanyak 70 peratus kepada 50 peratus menjelang 2020.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata buat masa ini pihaknya sedang dalam proses menyediakan kertas cadangan penubuhan lembaga itu melibatkan kerjasama ahli akademik dan beberapa jabatan berkaitan.

"Lembaga ini akan memberi fokus kepada pembangunan industri ternakan dan juga menjaga kebajikan para penternak yang akan berfungsi seperti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia dan Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia," katanya.

Ismail Sabri berkata demikian kepada media selepas melepaskan ikan untuk cabaran memancing Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Antarabangsa (MAHA) 2014 di sini hari ini.

Sebanyak 1.5 tan ikan seperti kelah, temoleh dan patin dilepaskan ke tasik Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di sini sebagai simbolik kepada penganjuran pertandingan tersebut.

Cabaran memancing MAHA 2014 itu akan berlangsung pada 16 Nov di Laman Perikanan, MAEPS.

Kementerian menyasarkan penyertaan 1,500 kaki pancing di sekitar Lembah Klang ke pertandingan itu yang menawarkan nilai hadiah keseluruhan wang tunai berjumlah RM53,000.

Mengenai banjir dan insiden tanah runtuh di Cameron Highlands baru-baru ini yang turut melibatkan kawasan tanaman sayur-sayuran, Ismail Sabri berkata bekalan sayur di negara ini tidak terjejas.

-- BERNAMA


LPRN ni, tujuan utama dia nak kurangkan import hasil ternakan. 70% kepada 50% menjelang 2020. Ada lagi 5 tahun. Mampu ke yob?

Pendapat & cadangan saya (mungkin ada yang tak berkait.. hahaha):


  1. LPRN ni WAJIB ada pembiak sebagai committee member. Pilih yang betul-betul established. Jangan yang celup2 pang2 alang je. Kalo 10 orang, at least 3-4 orang pembiak hardcore dalam tu. Yang solid. Jangan tepuh sikit dah tergolek.
  2. LPRN kena tengok balik kepada kemampuan baka-baka tempatan seperti lembu KK dan kambing Katjang. Yang ada darah tropika. Kambing katjang sangat prolifik. Jadikan foundation stock. Dan la 2020 ada hybrid katjang baru. Semedang masuk baka baru. Kalau masuk breeder stock takpa la, ini masuk slaughter stock, lepas tu caj macam breeder, result menonggeng je.
  3. Tengok balik skim pintaf, trust segala jenis pawah kerajaan tu.. banyak yang melingkup dari membantu.. dapat lembu FMD la.. kambing mandul la.. macam-macam kes.. lepas tu berjangkit dengan stok sendiri, stok sendiri pun arwah.. Masa bila nak capai 50% macam ni..
  4. Kuarantin la dulu kambing-kambing lembu-lembu pawah tu. Jangan buta-buta ambil dari pembekal terus direct ke penerima. Confirmkan dulu status kesihatan ternakan tu. Nanti kalo dok sakit memanjang, mau berbakul-bakul kena maki dengan penerima.
  5. Tapis pembekal dan penerima dengan sebetul-betul tapis. P melawat kandang depa. Tengok proses depa urus ternakan macam mana. Supplier kena betul. Mana p pelaksanaan SALT (Skim Amalan Ladang Ternakan) & pensijilan-pensijilan yang lain. Ambik la stok ternakan dari ladang bertauliah ni.
  6. Kadang ada penerima haram tiang kandang pun tak ada, dapat kat depa hari ni, esok dah jual. Ada juga ternakan yang berjalan atas lori je, tak sampai ke kandang penerima. Ada yang dapat pada kroni memanjang, apply tak, bela tak pernah, tup-tup dapat ternakan. Senyum melebor ke telinga la puak-puak ni.
  7. Bila ada penternak buat laporan, cergas la gerak. Pulun bantu. Memang la tak cukup orang, dah tu macam mana nak HQ nak tambah, report pun sejemput, macam takda aktiviti. Bila handle kes banyak, KPI tercapai, report cantik, baru sedap HQ allocate lebih ramai staf. Punch card masuk suruh kawan boleh, p ngeteh pukul 10 boleh, masuk pukul 2.30 boleh, pukul 4.30 dan shutdown komputer boleh, bila penternak ngadu, "kita staf tak cukup..." puihh! bukan semua la.. kalo terasa jangan disimpan dalam peti... kihkihkih... 
  8. Ada suatu ketika, bersepah banner-banner pemutihan burung walit, buat rumah sarang macam rumah banglo, sekarang macam senyap je.. macam slow je.. Baik buat banner-banner iklan pasal pembasmian FMD. Semenanjung ni kan berstatus FMD. Ternakan tak boleh export, import boleh, tu pun lagi haru, masuk pun yang FMD juga. hahaha
  9. Pampasan untuk PTS Put To Sleep @ matikan ternakan tu bagi la tinggi sikit. Kambing RM5.50/kg dengar-dengar cerita. PTS ni untuk haiwan berpenyakit kronik atau zoonotik, yakni boleh berjangkit dengan orang. RM5.50... Bayangkan kalau kes macam ni, kambing sakit sebab berjangkit dari kambing pawah, lepas tu kena PTS, dapat RM5.50/kg je.. Agak-agak dia nak ke buat bloodtest ke? Baik jual pada pemborong. Koman-koman RM8/kg. Geng ni pun bukan kira, yong sekali je buat potong..
  10. Urusan bloodtest, kenapa la susah sangat. Ada tempat cepat, ada tempat lambat. Lambat sikit tak apa la.. Kawan aku kena dekat setahun, bila dia refer HQ, baru la terhegeh-hegeh mai, siap jeling setajam pisau lagi. Buh sebijik baru tau. Positif ke negatif ke, bagi je la laporan tu. Untuk record keeping penternak. Kalau buat la record keeping tu. Buat kerja cepat, baru orang suka. Kalau hangpa p kedai makan, order ayaq lambat, hangpa pun panas kan..
  11. Dengar-dengar lagi, setiap negeri kena ada persatuan ruminan seperti yang digazekkan dalam pelan ruminan negara. Macam tak pernah dengo je di tempat aku ni. Memang tak wujud kot. Kalau di Selangor ada la dengo. Tempat lain taktau la.. Persatuan pun makin banyak. Yang top sekarang ni, IGFA, GTR, PPKM. Untuk ruminan la..
  12. Kerajaan akan beralih dari perakaunan cash basis kepada acrual basis. Sekarang semua belanja dikira belanja walaupun beli kereta. (seingat aku la..) Lepas ni akan jadi acrual basis, lembu kambing hak milik kerajaan pun akan dikira.. Aset cair jugak kot.. Jadi pilihlah stok ternakan yang mantap, sihat, bebas penyakit. Jangan dok cari yang murah, lepas tu markup kot atas. Pernah dengar-dengar (lagi..) ada satu agensi besar order lembu kalau tak silap, depa asalnya tak mau ambik, sebab stok tak bagus kot, tapi orang atas suruh proceed. What the hoof man!
  13. Lagi satu, kursus ternakan ni, kriteria dia macam mana. Aku pernah apply, tapi tahun 2012, sampai sekarang tak ada bisik-bisik pun. Tak akan nak kena apply sekali lagi. Mana p borang aku isi tu. JPV Perak rancak juga kursus dia, setiap tahun mesti ada jadual lengkap.
To be continued...

Nanti aku sambung lagi.. Ada lagi ni.. Cepat tepu sekarang ni.. Hahaha.. Ini untuk penambahbaikan... At least ada la tergerak sikit pahat tu kena ketuk..  chow...

11 comments:

  1. Hanging ni post ni...dok tunggu sambungan ni

    ReplyDelete
  2. Kambing GERMASIA UM, KAMUDA & KAPRIMA JPV, lembu BRAKMAS & MAFRIWAL MARDI. Kemana perginya baka-baka hasil R&D ini? Banyak wang rakyat dibelanjakan untuk R&D.

    Sepatutnya telah lama dikomersilkan.

    ReplyDelete
  3. Kamuda dan kaprima tak de research bro! Berkaitan LPRN memang akan disempurnakan pada tahun ini ... tapi penubuhan Lembaga bukanlah mudah. Cadangan asas telah siap.... tapi bila kata Lembag, beberapa perkara perlu di sediakan.

    1. Konsep penubuhan.
    2. Perancangan strategiknya
    3. Bajet penubuhan dan mengurusnya bro!
    4. Aspek perundangan.... iaitu akta penubuhannya...

    Memang namanya pendek je.... tetapi proses ya panjang bro.... yg paling payah dan panjang prosesnya... adalah perkara ke 4 tu lah.... hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahu seribu daya.sama2 kita usaha utk kebaikan industri

      Delete
  4. Hello, saya Encik Gerard Sanchez, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang masa hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda telah ditolak oleh bank-bank dan agensi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Mencari-cari lagi kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda pada masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur di rumah pada kadar 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan anda pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (gerardsanchezloan@gmail.com)

    ReplyDelete
  5. Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Jika dalam apa-apa masalah kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Jika anda membayar bil-bil atau hutang untuk menyelesaikan, atau adakah saya memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan ia sukar bank-bank tempatan / modal mencari untuk mendapatkan gadai janji daripada institusi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan untuk apa-apa sebab, jika anda suka,

    * Pinjaman Kenderaan
    * Pinjaman Harta Tanah
    * Pinjaman Perniagaan
    * Lain-lain Pinjaman
    * Kredit
    * MasterCard

    Sila hubungi kami melalui e-mel: Saya Theresaloancompany@gmail.com
    Nota: Pinjaman menyediakan kadar faedah tahunan sebanyak hanya 2%. Harap anda akan diberi kredit dalam mana-mana negara di dunia harus kediaman.

    Apa-apa keperluan pelanggan, kami perlu menyediakan maklumat berikut untuk membuka fail pemprosesan pinjaman.

    1. NAMA PENUH: ...............................
    2. ALAMAT: .............................. .. ...
    3. KERJA: .....................
    4. NEGERI: ........................
    5. SYARAT: ........................ ..
    6. Bandar: ...........................
    7. SEX: ............................
    8. Umur ........................... ..
    9. BILANGAN TELEFON BIMBIT: ............ ..
    10. BILANGAN KREDIT DIKEHENDAKI: ..........
    Pendapatan 11.Monthly ..................
    12.DURATIO daripada: ..................... ..
    13. PINJAMAN TUJUAN ...............

    Terima kasih atas kerjasama anda
    Theresa SYARIKAT PINJAMAN
    ALAMAT E-MEL: Saya Theresaloancompany@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Beli Kualiti hartanah dan Pasport palsu (passportquality@gmail.com) Visa, Lesen, Kad ID, SSN

    Kami menghasilkan palsu dan sebenar pasport, lesen memandu, sijil kelahiran, kad pengenalan bagi semua negara di dunia. kita adalah profesional dan kami telah melakukan ini selama lebih daripada tujuh sepuluh tahun hari ini. Kami menawarkan pasport hanya asal berkualiti tinggi palsu, lesen memandu, kad ID, setem dan produk lain untuk negara-negara berikut: Australia, Belgium, Mexico, Sepanyol, Brazil, Kanada, Finland, Perancis, Ireland, Portugal, Sweden, Jerman, Itali, Belanda, UK, Amerika Syarikat, dan banyak negara-negara lain. Kami adalah pengeluar terbaik dokumen kualiti, dengan lebih 1 juta dokumen kami beredar seluruh dunia. Hubungi ": passportquality@gmail.com
    Kata kunci: membeli palsu pasport dalam talian, lesen memandu, pasport palsu, pemandu lesen pasport palsu, pasport palsu
    bagaimana untuk membuat pasport palsu di rumah, pembuat pasport palsu, pasport palsu yang bekerja, membuat pasport palsu dalam talian

    ReplyDelete
  7. Hello, saya minta Puan Ayesha Sadeeq, Pengurus Sadeeq pinjaman invetments, Adakah anda berhutang? Anda ingin mengembangkan perniagaan anda, membayar bil-bil anda, kerja-kerja pengubahsuaian rumah, atau jika anda perlukan bantuan kewangan tujuan. Kami adalah untuk memberikan kehidupan yang lebih baik kepada orang di seluruh dunia dengan tiada caj untuk permohonan pinjaman polisi kami memberi pinjaman dengan kadar faedah 2% kepada individu dan Syarikat di bawah terma-terma dan syarat-syarat untuk memahami.
    Hubungi kami melalui e-mel: (sadeeqinvestmentplan@gmail.com)

    ReplyDelete
  8. Nama saya Yusri aisyah, saya dari malaysia, sila mendengar, beberapa pemberi pinjaman di sini tidak bersedia untuk membantu anda, semua mereka hanya mahu di sini adalah untuk merobek anda wang yang diperolehi keras anda. Suami saya dan saya, mendapatkan pinjaman daripada peminjam yang berbeza dalam talian tetapi pada akhirnya, kita telah ditipu dan ditipu wang kita dengan mendapatkan pinjaman kami dari syarikat-syarikat pinjaman yang berbeza dalam talian.
    Kami juga meminjam wang untuk membayar untuk pemberi pinjaman dalam talian ini tetapi pada akhirnya, kita mendapat apa-apa.
    Suami saya dan saya berada dalam hutang, dan kami tidak mempunyai sesiapa untuk lari ke tolong, perniagaan keluarga kami telah dimusnahkan dan kita di mana tidak dapat untuk mendapatkan wang untuk memenuhi perbelanjaan harian sehingga kita telah diperkenalkan kepada Puan Glory yang membantu kami dengan menawarkan kami jumlah pinjaman tidak bercagar $ 125,000 tanpa cagaran.
    Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana untuk mencapai Puan Glory atau mengikuti prosedur pinjaman, hubungi saya melalui e-mel saya: aisyahyu7@gmail.com
    Atau anda boleh menghantar e-mel kepada Puan Maha Suci: gloryloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete

  9. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
    pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
    dari awak.

    Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
    untuk memberi bantuan kewangan kepada orang
    Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

    emel: cashfirmarena@gmail.com


    Selamat sejahtera
    Sir Joel Williams
    FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
    Ketua Pegawai Eksekutif
    Tel: +601111850392
    Email: cashfirmarena@gmail.com
    Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

    ReplyDelete

Facebook