Tuesday, October 27, 2015

KAMBING AQIQAH MURAH MURAH MURAH... RM550 JA...


“Anak kecil itu dipertaruhkan dengan aqiqahnya, maka tumpahkanlah darah untuknya (yakni lalukanlah aqiqah untuknya) dan singkirkanlah kotoran darinya”. (Riwayat Imam al-Baihaqi dari Salman bin ‘Amir r.a.)
★★★ KAMBING AQIQAH MURAH ★★★
★★★ KAMBING AQIQAH RM550 ★★★
YA! RM550 SAHAJA! Berat 30kg. Proses & hantar PERCUMA! Mmmbekkk!
MENARIK? Mesti la... Coverage kami, Baling, Kulim, Sungai Petani, Sik, Gerik & Selama. Promosi kaw-kaw punya. Luar kawasan boleh bincang bos!

Nganga apa lagi, terus SMS/Whatsapp ke 019-4513061 (Don Jenal). Booking cepat. Awai tak kalut bos.
Dan juga.. RM20 daripada setiap ekor yang terjual akan disalurkan ke Program Baju Sekolah UML 2016.
Beraqiqah sambil bersedeqah bos, semoga penuh barokah. Insya Allah. SMS/Whatsapp segera ke 019-4513061 (Don Jenal).

Kandang di Kampung Kuala Bakong, Kuala Ketil, Kedah.
Maklumat tambahan:

  • Kambing yang ditawarkan adalah kambing betina. Saiz hidup 30kg. Anggaran daging + tulang, 13-14kg tak termasuk barang dalam. Boleh makan 70-100 orang.
  • Promosi tamat 31hb Disember 2015.
  • Upah masak kurma/kari RM200/ekor.
Maklumat selanjutnya sila SMS/Whatsapp ke 019-4513061 (Don Jenal). Cepat cepat cepat. Wang jimat, insya Allah berkat.

Komen Pelanggan Kami:

"Assalam don..terima kasih atas semua urusan semalam..Alhamdulillah tetamu puji masakan mak hg..mmg sedap msk kurma tu..daging pun lembut..".
-Zaim Zamaludin, Sungai Dua, Pulau Pinang

"Alhamdulillah,slesai majlis arini..kambing cntik elok..x berbau..trma kasih bang..".
-Falihin, Jeniang, Kedah

"Wsalam....Alhamdulillah ok semuanya...lauk kambing awai2 g dah habis...".
-Wan Izham, Sik, Kedah

Kepuasan anda kebanggaan kami. Sokongan anda motivasi kami. Jazakumullahu khairan kathira. Tahniah!

Wednesday, June 24, 2015

Rakan Kongsi Diperlukan. Projek Pembiakan Kambing/Biri-biri

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Saya menulis melalui h.p ni. Hehe. Formal la sikit. Nak cari pelabur/rakan kongsi untuk projek pembiakan kambing/biri-biri. Terutama yang baru berhajat nak mulakan projek, tapi tak boleh fulltime. Kita buat sama-sama. Konsep mudharabah.

Tapak saya dah cari. Sedang dalam proses penyewaan. Lokasi, Kampung Kuala Bakong, Kuala Ketil, Kedah. Kampung saya.

Kuala Ketil:
Terletak antara Kulim, Sungai Petani, Baling & Gurun.
Ada Kolej Universiti Insaniah.
Highway Sungai Petani-Kuala Ketil
M.B bercadang buat airport di Kulim (tak pasti status)
Manifesto parlimen Baling, nak buat UiTM Baling.
P.M umum dalam RMK11 akan dibina Hospital Baling.

Tapak projek:
Dikelilingi ladang sawit.
Hampir dengan rentis kabel TNB.
Dekat dengan jalan besar.
3-4 minit dari traffic light Kejai ( Highway Kulim Baling)








Kos makanan dah boleh jimat 90-99% melalui sistem gembala. Target jual anak umur 5-7 bulan. Ternakan lebih fit, rasa dagingnya lebih authentic. Dengan penjimatan kos makanan. Kita boleh tackle pasaran sejukbeku.

Stok ternakan
Induk mesti kacukan tempatan.
Pejantan boleh baka yang lain (boer, dorper dll)

Penjagaan & pemantauan  ternakan saya akan uruskan. Hanya perlu sediakan modal sahaja. Hehehe.

Saya boleh sembelih & proses. Pengalaman yang ada insya Allah banyak membantu. Bantuan teknikal & khidmat nasihat akan dimohon daripada JPV, PPK, & Mardi.

Untuk permulaan, kita mula dengan 100 ekor induk, 4 pejantan. Anggaran saiz kandang 100 ekor x 1.8 x 10sqft, 1800sqft.

Anggaran kos permulaan:
100 ekor induk RM45k
4 ekor pejantan RM6k
1800sqft kandang, RM36k
Perubatan RM1k
Dedak RM3k
Pengangkutan RM5k
Genset & pam air RM7k
Rumah pekerja RM5k
Pagar & tanah RM3k
Upah RM12k
Petrol RM2k
Sewa tanah RM4.2k

Jumlah: RM125k

JUALAN.
100 x 1.5 = 150 ekor anak
Jual 90%. 135 ekor.
Berat hidup 20kg. Harga jual RM18/kg.

Jualan: RM48,600.00 (anggaran).
Perlu tolak 5-10% kematian. 10-20% tidak terjual.

70% x RM48,600 = RM 34,020.

PENDAPATAN
Jualan RM 34,020.00
(-) Dedak RM3,000.00
(-) Pengangkutan RM1,500.00
(-) Upah RM10,000.00
(-) Petrol RM2,000.00
(-) Sewa tanah RM4,200.00
(-) Susutnilai RM3,600.00
(-) Marketing RM2,000.00

:UNTUNG: RM7,720.00 setiap pusingan kelahiran.

2 tahun 3 kali beranak. Untung tak termasuk baki stok ternakan, jualan tinja, induk takai dll.

Ok. Macam mana? Berminat? Emel hasrat & kekuatan modal ke utarameat.livestock@yahoo.com.

Sekian, terima kasih.

Saturday, May 2, 2015

Silase Komplit (Silaj Lengkap), Resepi Dari Indonesia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entri kali ini aku nak kongsi sikit pasal SILASE KOMPLIT atau bahasa Malaysianya adalah SILAJ LENGKAP.

Sekarang ramai yang dok gila dengan silaj ni. Antara sebabnya adalah musim hujan, tak dan nak bagi makan, jimat kos dan sebagainya. Ada silaj yang boleh siap dimakan lebih cepat dari yang termaktub dalam jurnal, web dan blog-blog. Ikut hangpa la. Janji tak makan modal, kambing kenyang, tuan senang. Jangan kambing kenyang tuan terbungkang sudah lerr...

Silase Komplit ni adalah salah satu resepi silaj yang agak popular di Indonesia. Petikan dari http://www.lembahgogoniti.com/artikel/29-pakan-kambing/127-cara-pembuatan-silase-komplit.html mengatakan "Untuk memenuhi kebutuhan nutrisi dari ternak dalam silase perlu ditambahkan beberapa bahan yang berasal dari limbah pertanian sehingga disebut silase komplit." yakni tujuan silase komplit ini dihasilkan adalah untuk memenuhi keperluan nutrisi ternakan dengan menambahkan bahan-bahan sampingan pertanian atau agricultural byproduct. Speaking abang Don terr..

*********************************************************************************

1. Bahan-bahan:

a. Hijauan/sisa pertanian: Napier, batang jagung, jerami padi, hampas tebu
b. Konsentrat/makanan penguat: Dedak padi, hampas ubi, hampas sagu, hampas soya
c. Bahan tambahan: EM, urea, vitamin, molasses DLL.

2. Formula Bahan:

Nisbah hijauan:konsentrat:bahan tambahan adalah 70%:20%:10% atau 60%:30%:10%. Peratus dikira berat total semua bahan.

Contoh resepi:
a. Jerami padi yang siap dicincang: 100kg
b. Dedak padi: 10kg
c: Hampas sagu: 15kg
d: Garam dapur: 1kg
e: Starter: 20 liter air, 0.5kg urea, 0.75kg molasses, 200ml EM

Contoh resepi versi goat pellet:
a. Jerami padi: 100kg (RM10)
b. Goat pellet: 25kg (RM30)
c: Garam dapur: 1kg (RM1)
d: Starter: 20liter air, vitamin premix 0.5kg (RM10), 0.75kg molasses (RM3), 200ml EM (RM5)

Jumlah kos: RM10 + RM30 + RM10 + RM3 + RM5 = RM58
Berat: 100kg + 25kg + 1kg + 0.5kg + 0.75kg + 0.2kg = 127.45kg
Jumlah kos/kg: 46sen/kg

3. Pengolahan

a. Siapkan starter, aduk sebati & peram seketika. 1-3jam.
b. Siapkan bahan kering, gaul sebati.
c. Siram starter pada sebatian bahan kering, gaul sebati.
d. Masukkan dalam silo, mampatkan & tutup rapat.
e. Petua kelembapan silaj yang ngam: Digenggam tak menitik, bila dilepas lambat terburai.

4. Proses Fermentasi

Peram sehingga selesai. Bahan peraman berbau harum & suhu telah stabil. Bila dicampur konsentrat, proses peraman agak cepat. Ada yang claim boleh dapat 1-2 hari saja dah boleh makan.

5. Boleh la diberi kepada ternakan. Bagi sikit-sikit tara kambing nak biasa dengan menu baru. Jangan mengejut, kang tercirit.

Semoga resepi silaj ni dapat membantu hangpa. Kena makan untung, jangan makan modal... Sekian... Nganga apa ha??

Friday, April 24, 2015

Lembaga Pembangunan Ruminan Negara?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

LONG TIME NO SEE! MISS ME?

Nama berita? Apa habaq tuan puan pengunjung blog ni? Lama dah tak mengarang, berkarat dah skill menulis ni. Hihihihi. Bermula post ni, aku akan bahasakan diri aku. Nampak kasaq sikit. Muahahaha...

Untuk post PERTAMA 2015, nak sentuh sikit pasal Lembaga Pembangunan Ruminan Negara (LPRN). Apa cerita? Google punya Google, dia kata masa November 2014, nak bentang kertas kerja Mac 2015. Apa sudah jadi? Sapa-sapa habaq mai kat cheq. Hasil pembentangan tu..

Ni post warming up ja no.... Lepas ni kena tulis post yang berunsur constructive criticism. Kritikan membina you...

Ini keratan akhbar pasal LPRN tu.. Bertarikh 11 November... Cilok dari http://mubin.org.my/v3/cadangan-penubuhan-lembaga-pembangunan-ruminan-negara-untuk-perkasakan-industri-penternakan-negara/. Yang tulisan tangan 12/11/2014 tu tarikh dia snap kot...


Copy lagi... Daripada Bernama..

Penubuhan Lembaga Ruminan Negara Dibentang Di Parlimen 2015
SERDANG, 10 Nov (Bernama) -- Cadangan penubuhan Lembaga Pembangunan Ruminan Negara akan dibentang di Parlimen pada Mac tahun depan bagi mengurangkan kebergantungan negara terhadap hasil ternakan import sebanyak 70 peratus kepada 50 peratus menjelang 2020.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata buat masa ini pihaknya sedang dalam proses menyediakan kertas cadangan penubuhan lembaga itu melibatkan kerjasama ahli akademik dan beberapa jabatan berkaitan.

"Lembaga ini akan memberi fokus kepada pembangunan industri ternakan dan juga menjaga kebajikan para penternak yang akan berfungsi seperti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia dan Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia," katanya.

Ismail Sabri berkata demikian kepada media selepas melepaskan ikan untuk cabaran memancing Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Antarabangsa (MAHA) 2014 di sini hari ini.

Sebanyak 1.5 tan ikan seperti kelah, temoleh dan patin dilepaskan ke tasik Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di sini sebagai simbolik kepada penganjuran pertandingan tersebut.

Cabaran memancing MAHA 2014 itu akan berlangsung pada 16 Nov di Laman Perikanan, MAEPS.

Kementerian menyasarkan penyertaan 1,500 kaki pancing di sekitar Lembah Klang ke pertandingan itu yang menawarkan nilai hadiah keseluruhan wang tunai berjumlah RM53,000.

Mengenai banjir dan insiden tanah runtuh di Cameron Highlands baru-baru ini yang turut melibatkan kawasan tanaman sayur-sayuran, Ismail Sabri berkata bekalan sayur di negara ini tidak terjejas.

-- BERNAMA


LPRN ni, tujuan utama dia nak kurangkan import hasil ternakan. 70% kepada 50% menjelang 2020. Ada lagi 5 tahun. Mampu ke yob?

Pendapat & cadangan saya (mungkin ada yang tak berkait.. hahaha):


  1. LPRN ni WAJIB ada pembiak sebagai committee member. Pilih yang betul-betul established. Jangan yang celup2 pang2 alang je. Kalo 10 orang, at least 3-4 orang pembiak hardcore dalam tu. Yang solid. Jangan tepuh sikit dah tergolek.
  2. LPRN kena tengok balik kepada kemampuan baka-baka tempatan seperti lembu KK dan kambing Katjang. Yang ada darah tropika. Kambing katjang sangat prolifik. Jadikan foundation stock. Dan la 2020 ada hybrid katjang baru. Semedang masuk baka baru. Kalau masuk breeder stock takpa la, ini masuk slaughter stock, lepas tu caj macam breeder, result menonggeng je.
  3. Tengok balik skim pintaf, trust segala jenis pawah kerajaan tu.. banyak yang melingkup dari membantu.. dapat lembu FMD la.. kambing mandul la.. macam-macam kes.. lepas tu berjangkit dengan stok sendiri, stok sendiri pun arwah.. Masa bila nak capai 50% macam ni..
  4. Kuarantin la dulu kambing-kambing lembu-lembu pawah tu. Jangan buta-buta ambil dari pembekal terus direct ke penerima. Confirmkan dulu status kesihatan ternakan tu. Nanti kalo dok sakit memanjang, mau berbakul-bakul kena maki dengan penerima.
  5. Tapis pembekal dan penerima dengan sebetul-betul tapis. P melawat kandang depa. Tengok proses depa urus ternakan macam mana. Supplier kena betul. Mana p pelaksanaan SALT (Skim Amalan Ladang Ternakan) & pensijilan-pensijilan yang lain. Ambik la stok ternakan dari ladang bertauliah ni.
  6. Kadang ada penerima haram tiang kandang pun tak ada, dapat kat depa hari ni, esok dah jual. Ada juga ternakan yang berjalan atas lori je, tak sampai ke kandang penerima. Ada yang dapat pada kroni memanjang, apply tak, bela tak pernah, tup-tup dapat ternakan. Senyum melebor ke telinga la puak-puak ni.
  7. Bila ada penternak buat laporan, cergas la gerak. Pulun bantu. Memang la tak cukup orang, dah tu macam mana nak HQ nak tambah, report pun sejemput, macam takda aktiviti. Bila handle kes banyak, KPI tercapai, report cantik, baru sedap HQ allocate lebih ramai staf. Punch card masuk suruh kawan boleh, p ngeteh pukul 10 boleh, masuk pukul 2.30 boleh, pukul 4.30 dan shutdown komputer boleh, bila penternak ngadu, "kita staf tak cukup..." puihh! bukan semua la.. kalo terasa jangan disimpan dalam peti... kihkihkih... 
  8. Ada suatu ketika, bersepah banner-banner pemutihan burung walit, buat rumah sarang macam rumah banglo, sekarang macam senyap je.. macam slow je.. Baik buat banner-banner iklan pasal pembasmian FMD. Semenanjung ni kan berstatus FMD. Ternakan tak boleh export, import boleh, tu pun lagi haru, masuk pun yang FMD juga. hahaha
  9. Pampasan untuk PTS Put To Sleep @ matikan ternakan tu bagi la tinggi sikit. Kambing RM5.50/kg dengar-dengar cerita. PTS ni untuk haiwan berpenyakit kronik atau zoonotik, yakni boleh berjangkit dengan orang. RM5.50... Bayangkan kalau kes macam ni, kambing sakit sebab berjangkit dari kambing pawah, lepas tu kena PTS, dapat RM5.50/kg je.. Agak-agak dia nak ke buat bloodtest ke? Baik jual pada pemborong. Koman-koman RM8/kg. Geng ni pun bukan kira, yong sekali je buat potong..
  10. Urusan bloodtest, kenapa la susah sangat. Ada tempat cepat, ada tempat lambat. Lambat sikit tak apa la.. Kawan aku kena dekat setahun, bila dia refer HQ, baru la terhegeh-hegeh mai, siap jeling setajam pisau lagi. Buh sebijik baru tau. Positif ke negatif ke, bagi je la laporan tu. Untuk record keeping penternak. Kalau buat la record keeping tu. Buat kerja cepat, baru orang suka. Kalau hangpa p kedai makan, order ayaq lambat, hangpa pun panas kan..
  11. Dengar-dengar lagi, setiap negeri kena ada persatuan ruminan seperti yang digazekkan dalam pelan ruminan negara. Macam tak pernah dengo je di tempat aku ni. Memang tak wujud kot. Kalau di Selangor ada la dengo. Tempat lain taktau la.. Persatuan pun makin banyak. Yang top sekarang ni, IGFA, GTR, PPKM. Untuk ruminan la..
  12. Kerajaan akan beralih dari perakaunan cash basis kepada acrual basis. Sekarang semua belanja dikira belanja walaupun beli kereta. (seingat aku la..) Lepas ni akan jadi acrual basis, lembu kambing hak milik kerajaan pun akan dikira.. Aset cair jugak kot.. Jadi pilihlah stok ternakan yang mantap, sihat, bebas penyakit. Jangan dok cari yang murah, lepas tu markup kot atas. Pernah dengar-dengar (lagi..) ada satu agensi besar order lembu kalau tak silap, depa asalnya tak mau ambik, sebab stok tak bagus kot, tapi orang atas suruh proceed. What the hoof man!
  13. Lagi satu, kursus ternakan ni, kriteria dia macam mana. Aku pernah apply, tapi tahun 2012, sampai sekarang tak ada bisik-bisik pun. Tak akan nak kena apply sekali lagi. Mana p borang aku isi tu. JPV Perak rancak juga kursus dia, setiap tahun mesti ada jadual lengkap.
To be continued...

Nanti aku sambung lagi.. Ada lagi ni.. Cepat tepu sekarang ni.. Hahaha.. Ini untuk penambahbaikan... At least ada la tergerak sikit pahat tu kena ketuk..  chow...

Facebook