Tuesday, April 16, 2013

Kambing, Minyak Masak, Bawang Putih Dan Penyakit Puru (ORF)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Artikel kali ini adalah berkenaan penyakit kambing, rasanya artikel pertama mengenai penyakit kambing. hahaha. Ya tuan-tuan, penyakit puru atau ORF adalah satu penyakit biasa, tetapi jika dibiarkan, ianya akan melarat dan memberi kesan kepada kambing, boleh juga bawa kematian apabila kambing kita hilang selera makan akibat kena puru terutama sekitar mulut.

Saya bukanlah pakar penyakit kambing ni, saya ternak pun cara PJJ (Penternakan Jarak Jauh). Sebab kerja di Sarawak, Kapit plak tu. Bak kata kawan-kawan bila ada yang luar biasa, (terutama harga barang) "KAPIT BRO!" Jadi diikutkan cerita PJJ ni, kambing saya dijaga oleh adik, yang kurang pengetahuan pasal kambing. Dalam masa yang sama terjadilah serangan ORF ni. Takkan saya nak suruh dia beli ubat pelik-pelik, nak kena suntik bagai, naya je kambing tu. Saya pun tak tahu suntik menyuntik ni, lagikan adik saya. Jadi saya perlu bagi solution yang simple dan terbukti berkesan sebelum ini dengan cara tradisional. Minyak masak terpakai. Tapi sebelum tu, mari kita kenali serba sedikit penyakit puru atau ORF ini.


Penyakit Puru (Zoonotic Disease)
Nama Saintifik: Contagious ecthyma
Nama Inggeris: Sore mouth, orf, scabby mouth (walaupun nama sore mouth, tempat lain pun kena gak, hehehe)
Mangsa: Anak-anak kambing kebiasaannya.
Penyebab: Poxivirus, berkait rapat dengan keluarga virus pseudocowpox dan bovine papular stomatitis. Virus ini bersifat epitheliotropic, yakni dia suka pada kulit. Jangkitan berlaku secara sentuhan langsung. (1)

Namun begitu, jangkitan boleh secara tidak langsung oleh tisu atau air liur yang dijangkiti, ataupun oleh pembawa-pembawa seperti nyamuk. Banyak tempat boleh berjangkit, mulut, hidung, telinga, skrotum, puting dan kaki. Ok, cukup untuk pengenalan. hahaha. 

Sekarang, bagaimana untuk merawatnya? Mula-mula kena dulu, ada seekor anak kambing jantan kena puru pada mulut. Jadi saya pun Google la, jumpa. Petua dia, guna minyak masak terpakai. Saya pun terus guna dan sapu pada anak kambing tu, 2 3 hari, puru tu memutih seperti ianya mereput, lepas beberapa hari, luruh habis puru, dan tak pernah kena lagi.


Namun begitu, baru-baru ini, kena lagi, tu pun dah agak teruk kalo menurut adik saya. Memandangkan agak teruk dari sebelum ni, saya tak fikir minyak masak sahaja cukup merawat puru tu. Maka sekali lagi saya Google, antara yang paling menarik perhatian, guna WD40 dan sulfur. Amboi, ganas betul bunyi. Saya reject, dijilatnya kambing saya nanti, silap2 kojol terus, naya je. Saya cari lagi, dan jumpa laman web Fias Co Farm, artikel Ear problems / infections. Kalau nak ikut panduan dia, memang tak dapat la, tapi apa yang menarik minat saya adalah penggunaan bawang putih dan vitamin E. Ada juga rakan yang menyuruh menyapu iodin. Jadi, daripada bawang putih, vitamin E dan iodin ini, saya terfikirkan untuk jadikan 1 ramuan, iaitu Minyak Bawang Putih. Hahahahaha.

Minyak Bawang Putih ini, bahan-bahannya adalah minyak masak terpakai (minyak goreng ikan lagi bagus) diblender sekali dengan bawang putih, dan saya suruh adik saya buat, Alhamdulillah, katanya menampakkan kesan positif. Sapukan pada puru tu, kalo dia jilat pun, bahan2nya adalah bahan organik, bukan minyak WD40. Rasional ramuan ini adalah minyak masak sawit mengandungi vitamin E, ikan adalah sumber iodin, dan bawang putih sebagai antibiotik. Apa kelebihan bahan-bahan ini? Google la, takkan semua nak cerita sini, bila nak habis. Hehehehe.

Ok, tips lain yang dicadangkan oleh senior-senior penternak kambing adalah:

(i) Inject anthiomaline.
(ii) Inject ivomec.
(iii) Sapu Acriflavine.
(iv) Minyak goreng terpakai + Himax ayurvedic medicine + negasunt powder (dalam nisbah 100 ml + 1g + 0.5g).


Sumber gambar: Tuan Mustapa Basir (Facebook)

Kalau nak lebih banyak ubat untuk merawat puru ni, boleh layari blog Aku Bukan Doktor Veterinar. Ada 1 lagi kaedah yang agak hardcore, iaitu kopek/kutil puru tu. Hehehe. Agak ganas, tapi berkesan, ini Prof Alwi punya style, boleh baca artikel beliau di sini Alwi Goat Farm.

Macam mana nak cegah, nanti saya cerita lain. Tepu kepala kalau nak bagi semua. Hehehe. Sekian, terima kasih.

Rujukan:
(1) Maria Leite-Browning, Contagious Ecthyma (Orf/Sore Mouth) in Sheep and Goats, Alabama A&M University

23 comments:

  1. Salam

    Kambing2 saya sedang alami sakit puru ni..biasalah..penternak baru. .kambing pun baru2...mesti kena punya..risau hati jangan cakap..minggu lepas seekor anak jantan umur 4 bulan jadi korban pertama, sebab kena puru jenis yg aggressive. Adik dia pun kena. Tapi sembuh ok je..cuma pembesaran terbantut sedikit..

    Petua saya..cuci scabs dengan copper sulphate..dan letak iodin..minyak goreng baik untuk lembapkan kawasan sekitar..

    Bawang putih..saya belum cuba..tapi terima kasih kerana berkongsi ilmu tuan..saya pasti akan cuba cara tuan.

    Anti mioline ni saya baca literature dia kata utk nasal granuloma..bukan utk orf..saya ada guna..tapi takde kesan.hanya anak kambing yg betul2 kena nasal granuloma je yg sembuh.nasal granuloma biasa start bahagian hidung dulu..sama mcm orf..cuma start dlm hidung.

    Terima kasih sbb kongsi ilmu.saya pasti akan cuba ramuan tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam

      muca gracias amigos El Cabras. macam nama mexico je.

      Saya belum pernah kena yang aggressive, tapi kena ambik langkah berjaga-jaga la. yang terkorban pun sebab pink eye.

      copper sulphate ek, saya tak tahu sangat benda2 kimia ni, hahaha. saya lebih kepada cara tradisional, alami.

      saya cuba guna bawang putih sebab Fias Co Farm guna minyak bawang putih, alhamdulillah, menjadi. Bila guna bahan2 ni, saya tak risau kalo kambing tu jilat.

      Antimioline saya tak pasti, just share otai-otai punya tips. Detail penyakit ni saya belum study lebih mendalam, mencegah lebih baik dari merawat, tapi kena ambik tahu gak pasal penyakit.

      Sama2 tuan, cubalah, tapi kena tahan bau, kata adik, busuk sket. yela, minyak terpakai campur bawang putih, kaw la bau dia. hehe.

      Delete
  2. Salam tuan

    Saya dah cuba resipi tuan.taktau lagi result.mungkin saya akan cuba post pemerhatian dan result dlm blog saya nanti.

    Tapi kambing tak meraung mcm kena iodin.saya kutil dulu scabs kat mulut dan baru letak minyak resipi tuan. Kambing nampak ok je.macam sedap la pulak sebab kambing asyik jilat2 bibir.

    Esok saya akan letak lagi.akan buat pemerhatian dalam tempoh 5 hari.

    Orf ni tak risau sgt kalau kena kambing yg dah dewasa.risau anak je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, terus cuba. bagus2. kena buat sampai betul2 clear baru bleh stop, sebab adik saya bagitau, dia sekali sekala bagi, naik balik.

      sebab tu saya tak risau kalau dia jilat, benda organik. habis kuat dia cirit. kalau yang sulfur, 40wd, tak berapa berani nak pakai.

      Delete
  3. Lupa nak bagitau..saya ada tambah 2,3 bahan lain yg takde dalam resipi tuan.tapi kena keep as a secret dulu.kalau menjadi kita akan kongsi.kalau tak jadi.memang ilmu saya takleh pakai lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah2.. ada improvement. bagus, inovatif. try & error. jadi tak jadi, kemudian cerita. kalau jadi, kita kongsi, kalo tak jadi pun kongsi gak, mungkin campuran tak sama ke apa ke, boleh bincang, adjust2 ramuan alternatif ni.

      buat blog bro, hehehe. lagi banyak boleh update. saya tak dapat nak update kambing saya selalu, sebab kambing di kedah, tuannya di sarawak.

      Delete
  4. Salam..Ada jual ubat mulut kambing??..

    ReplyDelete
  5. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
    * Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
    * Kadar faedah yang rendah 2%
    * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
    * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
    * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
    *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. daripada anda Hubungi kami sekarang
    E-mel: trustloan87@gmail.com

     
    BEST REGARD,
    Mr.Anthony Dave.
    Chief Executive Officer
    Trust Loan Company
    Email trustloan87@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Hello, i am Puan Nelly Precious, pemberi pinjaman pinjaman peribadi yang memberi hidup, pinjaman alternatif. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Ia kelihatan tidak lebih, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda pada masa lalu. Kami pinjaman wang kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam kadar perniagaan mereka sebanyak 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami menjadikan dipercayai dan penerima bantuan kewangan, dan akan bersedia untuk menawarkan anda pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: (nellyperious@gmail.com)

    ReplyDelete
  7. Memohon pinjaman convinent anda

    Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? Adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Angela Davids Loan Firm adalah jawapannya. Kami menawarkan;

    * pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
    * Business Start-up dan pendidikan.
    * penyatuan hutang.
    * Pinjaman Hard Money.

    Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk melengkapkan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 5-7% bergantung kepada pinjaman jenis pf. Ini memberikan peluang yang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: matildablakeloanfirm@gmail.com atau hubungi perkhidmatan pelanggan kami pada +14158892524

    ReplyDelete
  8. Hello kawan-kawan saya dan keluarga, sila Saya mahu anda semua untuk berhati-hati di internet. Saya akan menasihati anda untuk tidak memohon pinjaman di internet kerana tidak semua daripada mereka yang sebenar, mereka adalah satu penipuan, mereka akan meminta anda untuk menghantar wang untuk pendaftaran, pemindahan, kos insurans dan masih anda tidak akan mendapatkan pinjaman anda, mereka semua pencuri. Saya telah menjadi mangsa dalam pemberi pinjaman yang berbeza di sini dan saya menghantar jumlah pelukan wang kerana saya benar-benar mahu mendapatkan pinjaman ini dan saya percaya mereka pada mulanya, tetapi selepas membayar yuran, i tidak mendapat pinjaman daripada mereka. Anda perlu berhati-hati supaya anda tidak akan tertipu seperti saya, jika anda benar-benar mahu untuk memohon pada pinjaman di internet, hanya ada satu pemberi pinjaman pinjaman yang saya percaya begitu banyak kerana selepas saya cuba beberapa tempat-tempat dan saya telah ditipu, Saya begitu banyak dalam kesakitan kerana saya mempunyai hutang untuk membayar, jadi rakan saya di pejabat membantu saya keluar untuk mencari pemberi pinjaman pinjaman sebenar dan sah dan kami mendapati pemberi pinjaman yang Esther Jones peminjam, dan kami digunakan dalam firma itu, kawan saya adalah orang yang membantu saya untuk mematuhi semua peraturan dan peraturan dan kepada Allah menjadi Glory, saya mendapat pinjaman daripada syarikat kira-kira 422 juta Rupiah. jadi jika anda memerlukan pinjaman anda perlu menghubungi Esther Jones Peminjam dan ikut peraturan dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda akan mendapat pinjaman anda dalam masa kurang daripada 24 jam, anda boleh menghubungi mereka di e-mel, estherjones.lenders@gmail. com.

    Anda masih boleh hubungi saya di e-mel saya di yulia.suryanto@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Hello kawan-kawan saya dan keluarga, sila Saya mahu anda semua untuk berhati-hati di internet. Saya akan menasihati anda untuk tidak memohon pinjaman di internet kerana tidak semua daripada mereka yang sebenar, mereka adalah satu penipuan, mereka akan meminta anda untuk menghantar wang untuk pendaftaran, pemindahan, kos insurans dan masih anda tidak akan mendapatkan pinjaman anda, mereka semua pencuri. Saya telah menjadi mangsa dalam pemberi pinjaman yang berbeza di sini dan saya menghantar jumlah pelukan wang kerana saya benar-benar mahu mendapatkan pinjaman ini dan saya percaya mereka pada mulanya, tetapi selepas membayar yuran, i tidak mendapat pinjaman daripada mereka. Anda perlu berhati-hati supaya anda tidak akan tertipu seperti saya, jika anda benar-benar mahu untuk memohon pada pinjaman di internet, hanya ada satu pemberi pinjaman pinjaman yang saya percaya begitu banyak kerana selepas saya cuba beberapa tempat-tempat dan saya telah ditipu, Saya begitu banyak dalam kesakitan kerana saya mempunyai hutang untuk membayar, jadi rakan saya di pejabat membantu saya keluar untuk mencari pemberi pinjaman pinjaman sebenar dan sah dan kami mendapati pemberi pinjaman yang Esther Jones peminjam, dan kami digunakan dalam firma itu, kawan saya adalah orang yang membantu saya untuk mematuhi semua peraturan dan peraturan dan kepada Allah menjadi Glory, saya mendapat pinjaman daripada syarikat kira-kira 422 juta Rupiah. jadi jika anda memerlukan pinjaman anda perlu menghubungi Esther Jones Peminjam dan ikut peraturan dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda akan mendapat pinjaman anda dalam masa kurang daripada 24 jam, anda boleh menghubungi mereka di e-mel, estherjones.lenders@gmail. com.

    Anda masih boleh hubungi saya di e-mel saya di yulia.suryanto@gmail.com

    ReplyDelete
  10. PINJAMAN FAST MENAWARKAN ONLINE AT SANDRA DOANLD PINJAMAN SYARIKAT ... Sandra Donald Pinjaman Syarikat adalah pembekal terkemuka pinjaman Worldwide Tidak kira apa keadaan kewangan anda, kami boleh membantu mendapatkan wang tunai anda sendiri. Kami menyediakan pinjaman untuk penyatuan hutang, pembaikan rumah, pinjaman tanpa cagaran, pinjaman untuk kredit buruk, pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman Pelajar, pinjaman kereta, mengurangkan Hutang Kad Kredit, Harta Tanah anda dan Gadai janji pada kadar faedah 2%. tawaran pinjaman dalam talian kami adalah cepat dan mudah ke apply.it adalah 100% Jaminan dan selamat. Sila hubungi kami sekarang untuk maklumat lanjut di sandradonaldloancompany@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Mendapatkan pinjaman hari ini @ 2% faedah dan menghidupkan semula perniagaan anda tanpa mengganggu, kami menawarkan jumlah pinjaman dari $ 3,000.00 kepada $ 20,000.000.00, e-mel kami sekarang untuk maklumat lanjut mengenai pinjaman yang anda perlukan. sila hubungi kami di: gloryloanfirm@gmail.com bersama-sama dengan maklumat di bawah.
    {Lengkapkan borang di bawah pinjaman}
    Nama anda: ===========
    NEGARA: ===========
    NEGERI ===========
    ALAMAT: ===========
    JANTINA: ===========
    JUMLAH DIPERLUKAN: ===========
    TEMPOH: ===========
    NOMBOR TELEFON: =========== =============
    akaun yang lebih baik daripada syarikat-syarikat yang sah.
    Hubungi kami di e-mail ini: gloryloanfirm@mail.com
    Puan Glory

    ReplyDelete
  12. Dear Valued Customer,

    Do you need an urgent financial credit ***? * Very fast and direct transfer to your bank account * Repayment starts eight months after you get the money bank account * Low interest rate of 1% * Long-term repayment (1-30 years) Height * Flexible ***then monthly payment *. How long will it be financed? After submitting the application *** You can expect a preliminary answer less than 24 hours funding in 72-96 hours after receiving the information they need yours.

    Email : ( Emaill: bdsfn.com@gmail.com )

    LOAN INFORMATION NEEDED:
    Name :
    Country :
    Phone number :
    Amount Needed as Loan :
    Purpose of Loan :
    Have you applied for loan online before (yes or no)

    Company Email : (anatiliatextileltd@gmail.com)
    Company Email : ( Emaill: bdsfn.com@gmail.com )
    Company Motto : Your Happiness is our Award for Good Service (getting your financial stand is all we desire)
    Best Regards
    Mrs. Magaret Becklas

    ReplyDelete
  13. Adakah anda memerlukan pinjaman tulen?
    Adakah anda ingin untuk membayar bil anda?
    Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi?
    Adakah anda memerlukan apa-apa jenis pinjaman?
    Perlu Pinjaman Perniagaan?

    Anda mahu menjadi kewangan yang stabil? emel: larryellisonfinance@gmail.com

    Mengisi borang permohonan.
    1) Nama penuh:
    2) Negara:
    3) Jumlah Diperlukan:
    4) Tempoh pinjaman:
    5) Nombor telefon:

    Email: larryellisonfinance@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Adakah anda memerlukan pinjaman tulen?
    Adakah anda ingin untuk membayar bil anda?
    Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi?
    Adakah anda memerlukan apa-apa jenis pinjaman?
    Perlu Pinjaman Perniagaan?

    Anda mahu menjadi kewangan yang stabil? emel: larryellisonfinance@gmail.com

    Mengisi borang permohonan.

    1) Nama penuh:
    2) Negara:
    3) Jumlah Diperlukan:
    4) Tempoh pinjaman:
    5) Pendapatan Bulanan:
    6) Nombor telefon:

    Email: larryellisonfinance@gmail.com

    ReplyDelete
  15. We offer fresh cut bank instrument for lease, such as BG, SBLC,Lease and Purchase Instruments can be obtained at minimal expense

    to the borrower compared to other banking options. This offer is opened to both individuals and corporate bodies.

    DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

    1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600
    2. Currency : USD/EURO
    3. Age of Issue: Fresh Cut
    4. Term: One year and One day
    5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)
    6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2
    7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties
    8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c
    9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760
    10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103
    11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


    Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We

    will be glad to share our working procedures with you upon request

    Name:Ardan Clooney
    Email:brandfinance33@gmail.com

    ReplyDelete
  16. We are a Finance Industry Company professionals with over 15 Years Experience and a focus on providing Bank Guarantee and Standby Letter of Credit from some of the World Top 25 Prime Banks primarily from Barclays, Deutsche Bank, HSBC,Credit Suisse e.t.c.

    FEATURES:
    Amounts from $1 million to 5 Billion+
    Euro’s or US Dollars
    Great Attorney Trust Account Protection
    Delivered via MT760, MT799 and MT103 Swift with Full Bank Responsibility
    Brokers Always Protected

    Purchase Instrument of BG/SBLC : 32%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B
    Lease Instrument of BG/SBLC : 4%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B

    Interested Agents/Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.


    We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs.

    We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that’s the best and safest strategy for our clients.e.t.c

    DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

    1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600
    2. Currency : USD/EURO
    3. Age of Issue: Fresh Cut
    4. Term: One year and One day
    5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)
    6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2
    7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties
    8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c
    9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760
    10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103
    11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


    Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.



    Name:Richardson McAnthony
    Contact Mail : intertekfinance@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Hello,
    Saya Nurliana Novi saya ingin berkongsi kerja-kerja yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada bangsaku yang mencari pinjaman di Asia dan bahagian-bahagian lain perkataan, kerana ekonomi tidak baik di beberapa negara.
     Saya kini tinggal di jakarta di Indonesia. Saya adalah seorang janda dengan empat kanak-kanak dan saya telah terperangkap dalam keadaan kewangan yang pada bulan Julai 2016 dan saya perlu membiayai semula dan membayar bil-bil saya
    Saya adalah mangsa penipuan pemberi pinjaman 4 kredit, saya hilang begitu banyak wang kerana saya mendapatkan pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya ditahan oleh rakyat hutang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan kawan-kawan saya yang saya terangkan keadaan saya dan kemudian memperkenalkan saya kepada syarikat pinjaman yang ELINA JOHNSON LOAN FIRM reliabl.
    Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi, anda perlu berhati-hati kerana banyak syarikat-syarikat pinjaman penipuan internet di sini, tetapi mereka masih amat nyata dalam syarikat-syarikat pinjaman palsu.
     Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON LOAN FIRM Rp500,000,000 dengan mudah dalam tempoh 24 jam yang saya digunakan, jadi saya memutuskan untuk berkongsi kerja yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON LOAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat anda jika anda memerlukan pinjaman anda sila hubungi ELINA JOHNSON LOAN FIRM. menghubungi mereka melalui e-mel:. (Elinajohnson22@gmail.com)
    Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika anda mendapati sukar atau mahu prosedur untuk mendapatkan pinjaman.

    ReplyDelete
  18. ,,.,KISAH NYATA , , , ,
    Aslamu alaikum wr wb..Allahu Akbar, Allahu akbar, Allahu akbar
    Bismillahirrahamaninrahim,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang property rumah tangga dan mencapai kesuksesan yang luar biasa, mobil rumah dan fasilitas lain sudah saya miliki, namun namanya cobaan saya sangat percaya kepada semua orang, hingga suaatu saat saya ditipu dengan teman saya sendiri dan membawa semua yng saya punya, akhirnya saya menaggung utang ke pelanggan saya totalnya 470 juta dan di bank totalnya 800 juta , saya stress dan hamper bunuh diri anak saya 2 orng masih sekolah di smp dan sma, istri saya pergi entah kemana dan meninggalkan saya dan anakanaknya ditengah tagihan utang yg menumpuk, demi makan sehari hari saya terpaksa jual nasi bungkus keliling dan kue, ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya, dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan KI JAMBRONG hidupnya kembali sukses, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama satu minggu saya berpikir dan melihat langsung hasilnya, saya akhirnya bergabung dan menghubungi KI jambrong di No 0853-1712-1219. Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah Demi AllAH dan anak saya, akhirnya 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya, semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kini saya kembali sukses terimaksih KI JAMBRONG saya tidak akan melupakan jasa AKI. JIKA TEMAN TEMAN BERMINAT, YAKIN DAN PERCAYA INSYA ALLAH, SAYA SUDAH BUKTIKAN DEMI ALLAH SILAHKAN HUB AKI JAMBRONG DI 0853-1712-1219. (TANPA TUMBAL/AMAN)
    -==

    ReplyDelete
  19. Adakah anda memerlukan pinjaman gadai janji segera?
    Adakah anda memerlukan kredit segera untuk membayar bil anda?
    Adakah anda memerlukan pinjaman perniagaan yang cepat?
    Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi yang dijamin?
    Adakah anda memerlukan pinjaman pertanian yang dijamin?
    Adakah anda memerlukan pinjaman pengembangan yang dijamin?
    Adakah anda memerlukan kredit lotto yang dijamin?
    Adakah anda memerlukan pinjaman kereta selamat?
    Adakah anda memerlukan pinjaman pembinaan selamat?
    Adakah anda memerlukan pinjaman syarikat yang dijamin?
    Adakah anda memerlukan pinjaman pelajar yang selamat?
    Adakah anda memerlukan pinjaman hartanah bercagar?
    Adakah anda memerlukan pinjaman 24 jam?
    Adakah anda mempunyai projek yang serius?
    Transaksi pinjaman ini dijamin 100% untuk pelanggan yang serius dan berdedikasi
    E-mel: unitycredit111@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Adakah anda mencari pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, gadai janji, kereta
    pinjaman pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tidak bercagar, risiko
    modal, dll ... Anda berada di tempat yang tepat
    Penyelesaian pinjaman anda! Saya seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan
    Individu dan perniagaan pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan
    Kadar faedah sebanyak 3%. Hubungi kami melalui e-mel: powerfinance7@gmail.com

    BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
    **********************
    Nama penuh anda:
    Negara / Negeri:
    Jumlah Pinjaman:
    Tempoh
    Telefon:
    Pendapatan bulanan:
    Pendudukan:

    Menunggu tindak balas pantas anda.
    Semoga Allah memberkati anda.
    IBRAHIM MUSA
    kuasa Perkhidmatan Kewangan Pvt.
    Hubungi Kami Di: powerfinance7@gmail.com
    WhatsApp Nombor +919717357946

    ReplyDelete

Facebook