Thursday, January 12, 2017

Fenomena Azolla Sebagai Makanan Kambing



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Azolla. Semakin dikenali ramai terutama di kalangan penternak. Tetapi sejauh mana azolla dapat menampung keperluan makanan ternakan seharian seperti kambing?

Adakah dengan rule 10% daripada berat badan kambing, atau rule 2% dry matter, diberi makan azolla, dapat menampung keperluan seharian kambing tersebut? Atau azolla ini bertindak sebagai supplement?

Azolla adalah tumbuhan yang sangat produktif. Ianya akan berganda dalam masa 3-10 hari sahaja bergantung kepada keadaan. Ianya dapat mencecah 8-10 tan segar per hektar. (Feedipedia). Azolla adalah tumbuhan air. Jadi kandungan airnya sangat tinggi. Dry matter hanya 5-7% sahaja (Feedipedia). Sekiranya kita ada 100kg segar, kita hanya akan dapat 5-7kg kering.

Cubaan pemberian azolla kepada kambing di India (Feedipedia):

Anak kambing Osmanabadi, umur 3 bulan. Konsentrat diganti dengan 15 atau 25% azolla kering. Pemberian 15% menunjukkan peningkatan prestasi walaupun ianya menekan penghadaman nutrient.
Ghodake et al., 2012


Kambing Osmanabadi

Kambing Black Bengal. Konsentrat diganti dengan azolla kering sehingga 50%. Pemberian 20% hanya mengekalkan pertumbuhan tanpa kesan nyata. Pemberian 50% menyebabkan CIRIT. Tamang et al., 1993

Tetapi, pemberian azolla kepada ayam menunjukkan keputusan yang agak baik. 4.5% azolla dalam diet ayam pedaging mengurangkan kolestrol dalam serum dan daging. Tetapi tiada kesan nyata terhadap prestasi. Balaji et al., 2009; Balaji et al., 2010

Menggantikan konsentrat kambing 20% tiada kesan, jika 50% menyebabkan cirit. Jadi, sekiranya azolla bagus untuk kambing, berapa % yang sesuai? Dan yang pastinya azolla hanya boleh dibuat sebagai supplement saja. Jika saya, saya pilih daun petai belalang untuk digantikan dengan konsentrat. Kerana ianya kaya asid amino dan lebih digemari oleh kambing.

Sekian. Terima kasih.

Friday, October 14, 2016

4 Jenis Rumput Tropika Paling Tahan Teduhan



Assalamualaikum & salam sejahtera.

Banyak rumput yang kita lihat, ditanam di kawasan lapang, terbuka. Untuk mendapatkan sinaran matahari yang maksima.

Tapi ada ke rumput yang boleh hidup di kawasan redup, bawah pokok, di bawah teduhan pokok-pokok besar?

Ya, ada yang boleh hidup bawah teduhan & tahan naungan.

4 jenis rumput yang paling tahan teduhan adalah:

1. Panicum maximum

2. P. maximum cv. Tanganyika
3. Digitaria setivalva

4. Brachiaria decumbens


4 jenis rumput ini adalah hasil kajian CC Wong, H. Rahim dan M.A Mohd Sharudin, dengan tajuk kertas kajian mereka, Shade Tolerance Potential of Some Tropical Forages For Integration with Plantations.

4 jenis rumput ini adalah daripada 12 jenis rumput yang dikaji. 12 rumput tersebut adalah:

1. Axonopus compressus (Sw.) Beauv. RUMPUT KARPET
2. B rachiaria decumbens Stapf . RUMPUT SIGNAL
3. Brachiaria ruziziensis Germain & Evrard . RUMPUT CONGO.
4. Digitaria setivalva Stent. RUMPUT DIGIT MARDI
5. Digitaria decumbens cv. Transvala (Stent) RUMPUT TRANSVALA DIGIT
6. Ottochloa nodosa (Ktnth) Dandy RUMPUT PAHIT

7. Panicum maximum var. trichoglume (Eyles) RUMPUT PANIC
8. Panicum maximum lacq. RUMPUT GUINEA
9. Panicum maximum cv. Tansanvika RUMPUT GUINES TANGANYIKA
10. Paspalum conjugatum Berg. RUMPUT TEE
11. Setaria sphacelata var. sericea cv.  Kazungula (Schumach) Stapf. & C.E. Hubb RUMPUT SETARIA KAZUNGULA

12. Setaria sphacelata var. splendida (Stapf.) RUMPUT SETARIA SPLENDIDA


Ranking:
56% Cahaya
1- Tanganyika guinea
2- Common guinea
3- MARDI digit
4- Green panic
5- Signal grass

34% Cahaya
1- Common guinea
2- Tanganyika guinea
3- Green panic
4- Rumput pahit
5- MARDI digit

18% Cahaya
1- Tanganyika guinea
2- Green panic
3- Common guinea
4- Carpet grass
5- Signal grass

Rumput pahit tu, ada banyak tumbuh bawah pokok sawit. Boleh p cari tengok. Kambing pun suka makan, naik pun cepat. Cumanya, kadar nutrisi tak berapa pasti. Kalau buat silaj cantik tu. Hehehe.

Sekian saja perkongsian pasal rumput. Boleh la cari benih rumput untuk ditanam di kawasan teduhan jika tiada kawasan lapang. Yang penting, penjagaan kena betul, waktu tuai kena cantik. Baru dapat maksimumkan zat rumput tu. Terima kasih.












Resepi Silaj Lengkap (Silase Komplit)



Assalamualaikum & salam sejahtera.

Sekarang semua pakat nak buat silaj. Macam-macam silaj ada. Ada yang jadikan makanan tambahan, ada yang jadikan makanan ketika bencana, ada yang jadikan makanan ketika sibuk & ada yang jadikan makanan ruji. Hari-hari hadap silaj. Tak jemu ke kambing tu?

Tapi saya nak share resepi silaj lengkap, sedikit ubahsuai daripada resepi silase komplit web ini, https://indonesiabertanam.com/2014/06/23/cara-membuat-silase-komplit-pakan-ternak/.

Ok. Straight to the point!

CARA MEMBUAT SILAJ LENGKAP (SILASE KOMPLIT)

Bahan-bahan:
  1. Batang jagung (100kg)
  2. Dedak (25kg)
  3. EM (200ml)
  4. Urea (0.5kg)
  5. Molases (0.75kg)
  6. Garam dapur (1kg)
  7. Air tanpa klorin (20liter)
Peralatan:
  1. Bekas plastik (tong biru)
  2. Baldi
  3. Gayung
  4. Tali
  5. Penyodok
  6. Mesin pencacah (Chopper)
Cara-caranya:
  1. Cacah batang jagung sehingga halus. Gaulkan dengan dedak dan garam dapur.
  2. Siapkan starter. Di dalam baldi, campur air tanpa klorin, urea, molases & EM. Aduk sehingga sebati. Diamkan selama 3-4 jam.
  3. Siramkan starter ke campuran batang jagung tadi secara merata. Aduk sehingga semua bahan lembab dengan starter.
  4. Masukkan ke dalam bekas plastik, padatkan sepadat-padatnya dan tutup rapat serapat-rapatnya.
  5. Silaj lengkap ini siap diberikan kepada ternakan setelah ianya sejuk & baunya masam-masam manis.
Akan dikemaskini kemudian...

Facebook